Apple TV of HomePod instellen als Matter of HomeKit hub voor Woning (2024)

5 min leestijd

Apple TV of HomePod instellen als Matter of HomeKit hub voor Woning (1)

HomePod

5 min leestijd

Al je Matter, Thread en HomeKit apparaten kun je bedienen met de Woning applicatie. De beheerder van deze woning (huis) kan ervoor kiezen om de apparaten ook buitenshuis te bedienen en extra personen toe te voegen, zodat ook zij de Woning-app kunnen gebruiken.

Daarnaast is het mogelijk om automatiseringen in te stellen zoals het inschakelen van de verlichting bij zonsondergang. Om deze drie dingen te kunnen gebruiken heb je een HomePod, Apple TV HD of Apple TV 4K nodig. Tot en met iPadOS 15 bood Apple ook de mogelijkheid om een iPad te gebruiken als HomeKit hub.

Waarom een woninghub?

Zonder hub is het niet mogelijk de apparaten buitenshuis te bedienen, extra personen toe te voegen of automatiseringen in te stellen. Als je hier dus gebruik van wil maken moet je overgaan op de aanschaf van een HomePod, Apple TV HD, Apple TV 4K of Apple TV. Als je één van deze apparaten hebt, kun je deze instellen als hub voor je woning.

Verschil tussen HomeKit en Matter

HomeKit is een slimme huis-technologie ontwikkeld door Apple, terwijl Matter een open-source standaard is ontwikkeld door de Connectivity Standards Alliance. HomeKit is exclusief voor Apple-apparaten en biedt integratie met Siri en de Apple Home-app, terwijl Matter streeft naar compatibiliteit tussen verschillende merken en protocollen. HomeKit legt de nadruk op beveiliging en vereist certificering van apparaten door Apple, terwijl Matter ook beveiligingsprotocollen heeft maar een open en toegankelijke standaard is.

HomeKit is meer gelimiteerd in compatibiliteit, terwijl Matter een breder scala aan apparaten ondersteunt, zoals wifi, bluetooth LE en Thread. In essentie biedt HomeKit een gesloten, Apple-gecentreerde ervaring, terwijl Matter een meer open en inclusieve benadering heeft voor slimme huisintegratie. Daarbij kun je Matter-accessoires ook gebruiken in apps en platformen van derden zoals Google Home, Homey, etc.

ook interessant

Matter de nieuwe standaard voor slimme apparaten

Om een einde te maken aan de verschillende verbindingsmethodes is Matter, een nieuwe smart home standaard op basis van IP ontwikkeld.

Apple TV instellen als hub

Voorheen was het mogelijk om een Apple TV 3 te gebruiken als hub. Met de komst van Woning in iOS 10 en de nieuwe protocollen is dit helaas niet meer mogelijk. Daarom moet je een Apple TV HD (4e generatie) of nieuwer hebben. De Woning applicatie en alle HomeKit apparaten zijn gekoppeld aan één iCloud account.

Apple TV instellen als Woninghub

  • Open 'Instellingen'
  • Ga naar 'AirPlay en HomeKit
  • Selecteer je huis bij 'Woninghub'
  • Druk op het Touchpad (OK) om 'Verbonden' te kiezen

Wanneer je de optie 'Woninghub' niet ziet, kun je het beste iCloud uitloggen, de Apple TV herstarten en daarna weer opnieuw inloggen bij iCloud.

Heb je nog tvOS 11 of tvOS 10 dan stel je dit in via Instellingen ▸ Accounts ▸ iCloud ▸ HomeKit.

Let wel, om de Apple TV om te toveren tot hub moet je ook op dit apparaat inloggen met het iCloud account dat ook gebruikt wordt in de Woning app. Daarnaast moet de Apple TV verbonden zijn met je thuisnetwerk (internet/wifi) wat ook gebruikt wordt door de HomeKit apparaten.

ook interessant

Wachtwoorden invullen vanuit de iCloud-sleutelhanger op een Apple TV

Uitleg hoe je op een Apple TV direct wachtwoorden kunt invullen uit iCloud-sleutelhanger samen met een interactieve melding op je iPhone.

HomePod gebruiken als woninghub

Wanneer je een HomePod hebt gekocht is het aan te raden deze in te stellen met het iCloud-account die ook gebruik wordt in de Woning applicatie. Hierdoor wordt de HomePod onmiddellijk de nieuwe HomeKit hub voor de Woning.

Bij het instellen van de HomePod zal je merken dat alle instellingen voor deze luidspreker terug te vinden zijn in de Woning app. Open de app ▸ navigeer naar het tabblad 'Woning' ▸ Tik bovenin op het huis-icoon en kies voor 'Woninginstellingen'. Vervolgens kun je bij 'Woninghubs en -bruggen' de status bekijken.

Een iPad gebruiken als hub voor Homekit

Let op! Sinds iPadOS 16 is het niet meer mogelijk om een iPad te gebruiken als hub.

Als je geen Apple TV of HomePod hebt, maar wel een iPad met iPadOS 15 of ouder die altijd thuis is, kun je deze ook instellen als hub. Om dit te kunnen doen moet je voldoen aan enkele eisen. Zo moet de iPad verbonden zijn met het thuisnetwerk (wifi) dat ook gebruikt wordt door de HomeKit apparaten. Daarnaast moet je op de iPad zijn ingelogd met hetzelfde iCloud account als in de Woning app.

Als aan deze eisen wordt voldaan kun je de iPad instellen als hub via Instellingen ▸ Woning ▸ schakel de optie 'Gebruik deze iPad als woninghub' in. Vanaf dat moment wordt de iPad de hub en kun je buitenshuis (met een ander apparaat) de Woning bedienen en automatiseringen instellen. Let wel, dit werkt alleen wanneer de iPad in huis is verbonden met het thuisnetwerk en dus niet volledig is uitgeschakeld.

Vind je de optie 'Woning' niet terug bij 'Instellingen'? Herstart dan de iPad geforceerd (meer info), mocht dit niet helpen kun het beste iCloud uitloggen en daarna weer opnieuw inloggen (meer info).

ook interessant

iOS 13 en Catalina: HomeKit accessoires bedienen via de Woning-app

Vanaf iOS 13, iPadOS en macOS Catalina heeft Apple de bediening van HomeKit accessoires in Woning-app vernieuwd en verbeterd.

Voorkeur Woninghub instellen

Met ingang van iOS 18, iPadOS 18 en tvOS 18 is het mogelijk om een voorkeur in te stellen voor een woninghub. Voor Apple is het zo dat de Apple TV en HomePod (mini) dienst kunnen doen als hub voor HomeKit, Thread of Matter. De software maakte altijd automatisch een keuze en als gebruiker had je daar geen invloed op. Vanaf de nieuwe software-updates kun je via Woning ▸ Woninginstellingen ▸ Hubs en bridges, een voorkeur opgeven.

Apple TV of HomePod instellen als Matter hub

Wil je gebruikmaken van Matter in je slimme huis? Dan heb je een Matter hub nodig. Op dit moment kun je hiervoor een Apple TV of HomePod voor gebruiken. Let wel, je moet een woninghub configureren om Matter-accessoires toe te voegen aan de Woning-app. Hiervoor kun je bovenstaande stappen volgen. Wanneer je een Apple TV of HomePod instelt als 'HomeKit hub', heeft deze ook meteen toegang tot Matter.

Wel moet je onthouden dat niet alle Matter-accessoires gebruikt kunnen worden met alle Apple TV en HomePod. Accessoires waarvoor Thread is ingeschakeld, vereisen een woninghub waarvoor Thread is ingeschakeld, zoals HomePod mini, HomePod 2e generatie of Apple TV 4K (3e generatie) wifi + Ethernet, of een ondersteunde Border-router van derden.

ook interessant

Verbonden Matter-accessoires controleren op een iPhone, iPad of Mac

Verbonden Matter-accessoires controleren op een iPhone, iPad of Mac zodat je weet welke slimme apparaten verboden zijn met je hub.

Apple TV of HomePod instellen als Matter of HomeKit hub voor Woning (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6499

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.